sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Stimaţi părinţi
Vă aduc aminte, că marţi, 03 decembrie vom participa într-un concurs cu grupa mare "Fluturaş". Aveţi grijă ca copiii dumneavoastră să aibă malete albe şi pantaloni întunecaţi (pentru băieţi) şi ştrampi de orice culoare pentru fete.
Vă mulţumim!

vineri, 29 noiembrie 2013


Cum sa te implici în educatia copilului


        Pune-i întrebări. Întreabă ce a făcut la grădiniţă şi nu te mulţumi cu răspunsuri de genul: „Nimic special”. Pune-i întrebări mai exacte ( de genul Ce ati invăţat astăzi?) pentru a obţine un răspuns cît mai exact.

Vorbiţi cu educatorii. Intrebaţi despre copil, despre progresul şi activitatea sa la grupă.

Ofera-te voluntar pentru diverse sarcini chiar daca esti ocupat(a). Participa la proiecte cu ceilalti parinti; asta ii va arata copilului ca te implici in educatia sa.

Ajută-l în activităţi ce îl interesează sau demonstrează interes, caci astfel tii pasul cu ceea ce copilul face la grădiniţă si te apropii de el. Ajuta-l la proiecte, la cautarea unor informatii de pe internet, la intelegerea unor probleme etc.

Chiar daca la inceput e posibil sa intampini o rezistenta din partea copilului, nu te da batut(a), incearca alte metode care se potrivesc firii copilului.


SUCCES !!!

joi, 28 noiembrie 2013

Săptămîna aceasta vomevalua prin jocuri şi diferite metode interactive cunoştinţele, deprinderile formate la copii în cadrul temelor cercetate pînă acum, adică în perioada anotimpului ,toamna.
activitatea cu subiectul "Valiza toamnei"
am determinat nivelul copiilor de a formula un răspuns complet şi a adresa întrebări în baza răspunsurilor oferite.
copiii au descoperit în valiză diferite lucruri pe care le-au descris. Numele acestor lucru au fost ghicite de ceilalţi.Dacă descrierea nu era destul de explicită atunci ceilalţi copii interveneam cu întrebări.

vineri, 22 noiembrie 2013

Suntem spre sfîrşitul proiectului tematic. Săptămîna ce a trecut am iniţiat copiii din grupa "Alunelul " în discuţii despre foloasele ce ne le oferă pădurea, am reuşit să învăţăm şi o poezie despre o veveriţă ce-şi sparge nucile adunate în scorbură. Am descoperit drumul cărţii . Acum fiecare dintre noi ştie că fiecare cartre îngrijită, - oferă copacilor o viaţă mai lungă şi nouă,oamenilor -  mai mult aer curat.
     Astăzi am evaluat subtema Foloasele pădurii, unde am remarcat răspunsuri complete, pline de înţeles şi claritate.




sâmbătă, 16 noiembrie 2013



Săptămîna aceasta am pătruns în tainele pădurii şi a vietăţilor ei.
am determinat arborii ce se întîlnersc mai mult în pădure şi totodată i-am clasificat în arbori coniferi şi foioşi.
deasemenea am aflat că cel mai viguros conifer e CONIFERUL SEKOIA.
În urma acestor activităţi cu subiect destul de îndrăgit copiilor am desfăşurat vineri, 15.11.13 o activitate de evaluare unde copiii au descris arborul îndrăgit, am rezolvat împreună un REBUS şi am confecţionat arborii utilizînd diferit material:
I atelier: a confecţionat arbori folosint : plastilină, beţigaşe, şerveţele de hîrtie, lipici.
prin acest exerciţiu copiii analizează, compară şi reflectă cele observate în lucrul practic.(pozele le găsiţi în lista de pagini)
II atelier: confecţionarea arborilor din tuburi de carton, ziar, şerveţele de hîrtie, lipici, pensule, guaş.
III atelier: colajul unui arbore din pînză şi hîrtie de ziar îmbinată cu pictarea foii prin amestec de culori caracteristice toamnei.


sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Vă propun spre lectură pentru copii în zilele de odihnă o povestioară.
FRUNZELE  TOAMNA
    Într-o zi de toamnă, Adelina privea la frunzele îngălbenite care, din zi în zi rămîneau tot mai puţine pe copac. Îi era trist că stejarul rămînea fără frunze. Brusc Adelinei îi veni o idee. Ea fugi spre casă, luă lipici, aţă şi veni într-o fugă la stejar. Cu mare grijă a început să lege şi să lipeascî frunzuliţele de crengile copacilor ca să nu le ia vîntul. Vreo 20- 30 de frunze a liupit fetiţa, cînd vîntul a început din nou să sufle. Într-un moment, Adelinei i se păru că frunzele de pe copacau început să şuşotească. Apoi stejarul parcă s-ar fi atins, scîrţîind din crengi, căscă îndelung şi zise:
 - Tu-u-u ce f-aci aici, n-nepriceput-o? De ce nu mă laşi să dorm?
 - Nu am vrut să te trezesc, se fîstîci  Adelina. Lipesc doar nişte frunze, căci le vei pierde pe toate. 
 - Vai, puştiule! Eu am finisat tot lucru. A venit timpul să mă odihnesc. Priveşte ce ghinde am crescut eu, o frumuseţe. Poate vor răsări stejărei noi din ele. Asta va fi la primăvară. Acum e timpul cînd copacii dorm.
 - Stejarule, spunem, de ce frunzele îşi schimbă culoarea toamna?
 - În frunze există nişte grăuncioare verzi foarte mici- adevărate uzine vii. Toată vara grăuncioarele verzi sunt foarte, foarte ocupate. Ele prind lumina solară şi o transformă într-un fel de zahăr. Acest zahăr este mîncarea copacilor. O dată cu venirea toamnei, nopţile devin tot mai lungi, lumină e tot mai puţină şi grăuncioarele verzi dispar,se topesc ca zahărul în apă. Grăuncioarele de alte culori,care nu se vedeau pînă acum, ies la iveală şi se colorează frunzele în galben, roşu sau maro.
 - Şi ce vei face toată iarna fără acele grăuncioare verzi? Cine te va hrăni?
 - Eu nu vreau să beau, nici să mănînc a şoptit stejarul şi a căscat. Îmi este somn. Iarna , noi , copacii, nu creştem,nu înflorim, doar dormim.
- Vreau să te mai întreb ceva. Poate ar fi mai bine dacă frunzele ar rîmăne pe crengi? Copacul e mai frumos cu ele.
 - Nu-u-u, a căscat stejarul. Iarna nu ne pasă de frumuseţe. Noi înşine scuturăm frunzele jos.Dacă le-aş lăsa, pe copac s-ar strînge prea multă zăpadă şi crengile s-ar rupe sub greutate. Frunzele, însă cad, pe pămînt, acoperă rădăcinile şi le apără de ger. Eh-h-h...
     Fetiţa a mai vrut să întrebe stejarul şi despre coajă, muguri, ghinde, dar a suflat din nou vîntul şi... mi se păru că bătrînul copac a început să sforăie.

vineri, 8 noiembrie 2013

Serbarea "Toamna de Aur" desfăşurată ieri, 7 noiembrie a demonstrat încă o dată cît de creativi şi isteţi suntem.

Vreau să mulţumesc tuturor părinţilor pentru conlucrare, participare şi responsabilitate.

     A planifica şi a desfăşura un matineu cu copiii,  nu e atît de simplu, dar dacă ai parte de o echipă cu suflet mare toate îţi iese de minune.
     Dimineaţa toţi părinţii s-au străduit să fie prezenţi la timp, acest lucru vorbeşte de la sine despre atitudinea pe care o au cei implicaţi în educarea şi instruirea copiilor din grupa Alunelul;
      Costumarea a fost la nivelul cel mai înalt. Toţi copiii au fost transformaţi pe dată în "actori".


     Sala de sărbătoare a prin viaţă alături de compoziţiile create de părinţi împreună cu copiii. 






   Şi... sărbătoarea a-nceput!!! 
copiii au recitat expresiv, au trăit emoţiile redate în versurile recitate.
Le-am zis şi le mai zic o dată. BRAVOOOO!!!


vineri, 1 noiembrie 2013

Activitate neordinară în grupa "Alunelul".
Copiii au avut prilejul să se distreze şi să cunoască semnificaţia sărbătorii Heloween. Începînd de la amenajarea mediului, apoi urmînd costumaţia copiilor, confecţionarea fantomelor din acadele, pregătirea plăcintelor din dovleac.
Important e ca copilul să fie pregătit în participarea sărbătoririi acestei zile.
Din cele observate marea majoritate nu cunoşteau că anume această sărbătătoare ne dă de ştire că perioada caldă pleacă şi cea rece a sosit. Şi că în această zi e posibil să vadă o mulţime de monştri şi fantome pe care le credeau personaje negative, dar acest lucru se face cu scopul de a alunga, speria spiretele rele şi a aduce liniştea şi înţelegerea.
Din cele mai vechi timpuri se făceau focuri mari la fel ca cele de tabără, cu acelaş scop.